مدیر بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل از گزارش یک مورد قطعی بیماری تب کریمه کنگو در استان خبر داد و گفت: با توجه به فصل شیوع این بیماری لازم است نظام مراقبت و گزارشدهی در سامانه بهداشتی درمانی تقویتشده و آموزش و اطلاعرسانی عمومی جهت شناساندن علائم، راههای انتقال و پیشگیری بیماری صورت گیرد.
داریوش امدادی، در کارگاه بیماریهای قابلانتقال بین انسان و حیوان افزود: تشخیص سریع و درمان فوری این بیماری برای جلوگیری از مرگومیر نقش اساسی دارد و باید در اولویت برنامههای مراقبتی بهداشت و درمان قرار گیرد.
وی بیان کرد: تب خونریزیدهنده کریمه کنگو از مهمترین بیماریهایی است که افراد از طریق گزش کنه و تماس با ترشحات دامهای آلوده به آن مبتلا میشوند و به علت میزان کشندگی بالا میبایست مراقبت در این زمینه موردتوجه شهروندان قرار گیرد.
امدادی با اشاره به اینکه هاری از دیگر بیماریهای مهم قابلانتقال بین انسان و حیوان است، بیان کرد: میزان بروز حیوان گزیدگی در استان در مقایسه با کشور بالاست و اردبیل از این نظر رتبه دوم در کشور را دارد.
وی اظهار کرد: بااینوجود با تلاشهای انجام گرفته از جمله مراقبت و رسیدگی زودهنگام به موارد حیوان گزیدگی از طریق شستوشو، ضدعفونی محل گزیدگی و تزریق بهموقع واکسن و سرم هاری، هیچگونه مرگ ناشی از هاری انسانی در پنج سال گذشته در استان گزارش نشده است.
مدیر بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل گفت: با توجه به خطرناکبودن بیماری هاری لازم است درصورت هرگونه حیوان گزیدگی، افراد به سرعت به مراکز درمان و پیشگیری هاری جهت مراقبت و تزریق سرم و واکسن هاری مراجعه نمایید.
اداره کل دامپزشکی استان اردبیل نیز چند روز پیش در اطلاعیهای با اشاره به فصل گرما و فعالشدن کنهها درباره احتمال بروز بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو هشدار داد.
این اداره کل از عموم مردم بهویژه دامداران، کارگران دامداریها، ذبحکنندگان و سلاخان، کارگران کشتارگاهها و تمام افراد مرتبط با دام خواست که با دقت و حساسیت بیشتری موارد بهداشتی را رعایت کنند.
این منبع توصیه کرد که دامداران از انتقال، خریدوفروش دامهای مشکوک و غیربومی بدون مجوز دامپزشکی خودداری کرده و با استفاده از سموم مناسب دامها و جایگاههای دامی را بهطور مستمر و مداوم سمپاشی کرده و از جداسازی و لهکردن کنههای موجود بر روی دامها بپرهیزند.
اداره کل دامپزشکی استان اردبیل همچنین از شهروندان خواست تا از خرید گوشتهای بدون برچسب و مهر بهداشتی دامپزشکی و حاصل از کشتار غیرمجاز دام خودداری کرده و پس از خرید گوشت از مراکز معتبر و تحت نظارت دامپزشکی حداقل ۲۴ ساعت گوشت را در دمای یخچال در دمای صفر تا چهار درجه سانتیگراد نگهداری کنند.
همچنین شهروندان آلایش خوراکی دامی شامل دل، جگر، قلوه را به صورت بستهبندی کددار و تحت نظارت دامپزشکی که دارای تاریخ تولید و انقضا است، خریداری کرده و هنگام خردکردن گوشت و آلایش دامی موارد بهداشتی را رعایت کنند.
منبع: خبرگزاری ایرنا