آلودگی‌های پلاستیکی در اقیانوس‌ها و گسترش انواع بیماری

کد مطلب: 2882
  • 28 مرداد 1399
  • 10:17
  • 0 دیدگاه
  • 1080 بازدید
  • Article Rating

محققان هشدار می‌دهند که آلودگی‌های پلاستیکی در اقیانوس‌ها می‌توانند موجب گسترش بیماری‌های کشنده در چرخه غذایی انسان از طریق ماهی‌ها، صدف‌های خوراکی و سایر مواد غذایی دریایی شوند.

به گزارش روزنامه دیلی میل، میکروپلاستیک‌ها که ذرات پلاستیکی به قطر کمتر از ۵ میلی‌متر هستند از تجزیه‌وتحلیل محصولات پلاستیکی بزرگ‌تر، الیاف پارچه، فیلترهای سیگار و یا حتی محصولات زیبایی تولید می‌شوند.

براساس نتایج این مطالعه جدید که توسط محققان دانشگاه «اکستر» انجام شده است، میکروپلاستیک‌هایی که وارد آب دریاها می‌شوند، به‌صورت یک مکانیسم حمل از راه دور عمل کرده و پاتوژن‌های انسانی و حیوانی مانند باکتری‌ها را به نواحی جدید گسترش می‌دهند.

نتایج این مطالعه نشان داد که این ذرات ریز پلاستیکی حتی می‌توانند موجب ترغیب تشکیل بیوفیلم‌ها - اجتماعی از میکروب‌ها، از جمله پاتوژن‌ها شوند که لایه بسیار نازکی را بر سطح آب دریا تشکیل می‌دهند.

نرم‌تنان دریایی مانند صدف سیاه دارای سیستم تغذیه‌ای هستند که باعث می‌شود تمایل زیادی به خوردن این ذرات پلاستیکی داشته باشند. انتقال پاتوژن‌ها (عوامل بیماری‌زا) از پلاستیک به حیات دریایی می‌تواند باعث انقراض جمعیت نرم‌تنان دریایی در برخی مناطق شده و یا حتی این پاتوژن‌ها را وارد بدن انسان‌های کنند که طرفدار مصرف غذاهای دریایی هستند.

محققان در این مطالعه متوجه وجود میکروپلاستیک‌ها در داخل خوراکی‌های دریایی خریداری‌شده از بازار شده‌اند. آن‌ها در این مطالعه صدف باز، میگو، خرچنگ، ‌ماهی مرکب و ساردین را در مورد وجود هرگونه علائم ریزگردها مورد مطالعه قرار دادند.

آن‌ها متوجه شدند که ساردین در این زمینه بیشترین آسیب را دیده و بیشترین میزان پلاستیک را به اندازه ۳۰ میلی‌گرم- که هم‌وزن یک‌دانه برنج است- در هر وعده غذایی مصرف کرده است.

دکتر سری لویس در انستیتوی سیستم‌های جهانی اکستر، گفت: قطعات میکروپلاستیک به‌طور قابل‌توجهی با ذرات شناور طبیعی تفاوت دارند و شواهد درحال افزایشی نشان می‌دهند میکروپلاستیک‌ها، مخزن بالقوه‌ای از پاتوژن‌ها (عوامل بیماری‌زا) هستند.

وی افزود: هم‌اکنون گزارش‌های درحال افزایشی در مورد وجود پاتوژن‌ها (عوامل بیماری‌زای) متعدد بر سطوح پلاستیکی در اقیانوس‌های سراسر جهان وجود دارد. میلیون‌ها تن پلاستیک هرسال وارد اقیانوس‌های جهان می‌شوند و تریلیون‌ها ذره پلاستیکی بر سطح آب اقیانوس‌ها شناور می‌شوند؛ اما مشخص شده است که این ذرات پلاستیکی، ترکیبات خاصی از فلزات، آلاینده‌ها و پاتوژن‌ها - باکتری‌ها، ویروس‌ها و سایر میکروارگانیسم‌هایی را که موجب ابتلا به بیماری می‌شوند، حمل می‌کنند.

موضوعی که درحال‌حاضر مورد نگرانی محققان است تاثیر این میکروپلاستیک‌ها بر سلامت افرادی است که از این خوراکی‌های آلوده دریایی مصرف می‌کنند.

امروزه دریاها و اقیانوسها، به‌علت انتشار انبوهی از زبالههای تجزیهناپذیر، بهشدت در معرض خطر هستند و یک بررسی جدید علمی، ابعاد بیشتری از این موضوع را مشخص کرده است. بررسیهای محققان دانشگاه پلیموث در آمریکا نشان میدهد حتی رها‎‎کردن یک کیسه پلاستیکی عادی در دریا اثرات جبران‌ناپذیری بر محیط‌زیست دارد. برهمین‌اساس، یک کیسه پلاستیکی ساده، پس از رهاشدن در آب اقیانوس، بهتدریج به ۷۵/۱ میلیون قطعه بسیار کوچک پلاستیکی تجزیه میشود و خسارات شدیدی را به جانوران و زیستگاههای دریایی وارد میکند. با توجه به انتشار سالانه میلیونها تن مواد پلاستیکی در آبهای کره‌زمین، میتوان حدس زد تداوم این وضعیت چه تهدید خطرناکی برای زندگی انسانهاست. شواهد بسیاری وجود دارد که آلودگیهای پلاستیکی تهدیدی برای تنوع زیستی دریایی است. درحال‌حاضر، این تنوع در معرض خطر صید بیرویه، تغییر آب‌وهوایی، تردد بالای کشتیها در دریاها و اقیانوسها و صنایع مستقر در سواحل است. بااین‌حال، به تحقیقات بیشتر و بهخصوص نظارت و بررسی درازمدت برای ارزیابی تهدید زبالههای پلاستیکی در دریا برای گونههای دریایی نیاز است.

 

منبع: ایرنا

امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.