استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها در کشاورزی

کد مطلب: 2772
  • 04 تیر 1399
  • 15:43
  • 0 دیدگاه
  • 434 بازدید
  • Article Rating

نتایج پژوهش جدیدی نشان می‌دهد که استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها در حوزه کشاورزی درحال گسترش است اما می‌تواند علاوه‌بر آثار مثبت، با پیامدهای منفی نیز همراه باشد.

استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها برای کنترل بیماری‌های گیاهان، موضوع جدیدی نیست. دهه‌هاست که آنتی‌بیوتیک‌ها برای محصولاتی مانند سیب و گلابی به‌‌کارمی‌روند و ثابت‌شده که می‌توانند ابزاری برای کنترل بیماری‌های باکتریایی این محصولات باشند اما گسترش استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها در سراسر جهان، کمتر مورد بررسی قرارگرفته و تا حدود زیادی ناشناخته مانده است.

باید توجه داشت که اگرچه به‌کاربردن آنتی‌بیوتیک‌ها در حوزه کشاورزی، با پیامدهای مثبتی همراه است اما می‌تواند پیامدهای منفی از جمله افزایش مقاومت آنتی‌بیوتیکی باکتری‌های بدن را نیز به همراه داشته باشد.

پژوهش جدیدی که با همکاری «سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(FAO)»، «سازمان جهانی سلامت حیوانات(OIE) » و «سازمان جهانی بهداشت (WHO) » انجام شده است، نشان می‌دهد شمار کشورهایی که درحال‌حاضر به بررسی استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها در کشت محصولات کشاورزی می‌پردازند، در مقایسه با کشورهایی که از آنتی‌بیوتیک‌ها در حوزه پزشکی و دامپزشکی استفاده می‌کنند، بسیار پایین است اما به‌کاربردن آنتی‌بیوتیک‌ها در حوزه کشاورزی به‌طورکلی درحال گسترش است.

کمبود داده در مورد استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها در حوزه کشاورزی، موجب شده تا مردم تصور کنند که میزان آنتی‌بیوتیک مصرف‌شده بسیار ناچیز است. نتایج این پژوهش جدید که ۳۲ کشور را طی سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۸ مورد بررسی قرار داده است، نشان می‌دهد که استفاده از آنتی‌بیوتیک‌هایی که در پزشکی نیز اهمیت بسیاری دارند، در برخی موارد برای بیش از ۱۰۰ نوع محصول کشاورزی نیز توصیه می‌شود.

از سوی دیگر، اگرچه آنتی‌بیوتیک‌ها عمدتا برای مقابله با بیماری‌های باکتریایی استفاده می‌شوند اما توصیه‌های هشداردهنده‌ای در مورد موثرنبودن آنتی‌بیوتیک‌ها در برطرف‌کردن مشکلات مربوط به محصولات کشاورزی وجود دارد.

 دکتر «فیلیپ تایلر (Philip Taylor)»، نویسنده ارشد این پژوهش گفت: برخی از مشاوران حوزه کشاورزی که آنتی‌بیوتیک‌ها را برای مقابله با آفت‌ها توصیه می‌کنند، یا به عدم تاثیر آن‌ها در دفع آفات آگاه نیستند و یا آنتی‌بیوتیک‌ها را به‌عنوان یک اقدام پیشگیرانه در برابر بیماری‌های باکتریایی توصیه می‌کنند.

اگرچه مقادیر آنتی‌بیوتیک که در جهان مورد استفاده قرار می‌گیرند، در مقایسه با مقادیر به‌کاررفته در حوزه پزشکی و دامپزشکی، ناچیز است اما می‌تواند روش‌های منحصربه‌فردی را برای توسعه مقاومت در پاتوژن‌های انسانی ارائه دهد. هنگامی که آنتی‌بیوتیک‌ها با موادشیمیایی دیگر ترکیب می‌شوند، باکتری‌ها می‌توانند مقاومت سریع‌تری را نسبت به آنتی‌بیوتیک نشان دهند.

دکتر «راب ریدر (Rob Reeder)»، از نویسندگان این پژوهش گفت: پژوهش بیشتر در مورد مقیاس استفاده از آنتی‌بیوتیک برای محافظت از محصولات کشاورزی، از اهمیت بالایی برخوردار است و تعامل با محصولات دیگری که ممکن است مقاومت آنتی‌بیوتیکی را افزایش دهند، موضوعی قابل توجه به‌شمار می‌رود. اگرچه توجه بسیاری به استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها در حوزه پزشکی و دامپزشکی معطوف شده است اما داده‌های مربوط به استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها در تولید محصولات کشاورزی بسیار کم هستند.

وی افزود: برخی از شواهد به‌دست‌آمده نشان می‌دهند که شاید محصولات کشاورزی، ابزاری برای ورود مقاومت آنتی‌بیوتیکی به روده انسان باشند اما برای اثبات این موضوع باید پژوهش‌های بیشتری انجام شود.

 

منبع: ایسنا

امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.