دریازدگی و راه‌های غلبه بر آن

کد مطلب: 1322

معمولا جلوگیری از دریازدگی خیلی راحت‌تر از درمان آن است، زیرا اگر در طی سفر دریایی دچار استفراغ و تهوع شوید، ممکن است تا زمانی که به مقصد برسید، این حالات در شما ادامه پیدا کند و تجربه تلخی از سفر دریایی داشته باشید.

 

دریازدگی

  • تقریبا هر انسانی مستعد بیماری حرکت (دریازدگی) است.
  • به‌صورت عمومی، جمعیت را می‌توان به سه بخش تقسیم نمود، یک سوم که بسیار مستعد دریازدگی هستند، یک سوم که تنها در شرایط موجی دریا پاسخ می‌دهند و یک سوم تنها در شرایط انتهایی و بسیار شدید، دچار دریازدگی می‌شوند.
  • هر چند هر فردی با داشتن سیستم کارآمد طبیعی حلزون گوش، مستعد این بیماری است ولی افرادی که کاملا ناشنوا بوده و سیستم حلزونی گوش آنها پاسخ نمی‌دهد، ایمن هستند.
  • غواصان در دو شرایط دچار دریازدگی می‌شوند؛
  1. نخست زمانی که در قایق هستند و به سوی مکان غوص می‌روند.
  2. دوم زمانی که در آب هستند و به‌ویژه اگر به قایق متصل باشند.
  • برخی افراد تمایل دارند به مسافرت دریایی بروند و با وسایلی مانند قایق و کشتی سفر کنند، اما شاید با مشکلی به نام دریازدگی آشنا نباشند و درباره آن اطلاعات کافی نداشته باشند.
  • معمولا در سفرهای دریایی به علت حرکات پی‌درپی قایق و کشتی که در اثر برخورد با موج‌های دریا  ایجاد می‌گردد، افراد مدام درحال تلوتلوخوردن هستند و حرکت مدام سر آنها، سبب تحریک بیش از حد گوش داخلی می‌گردد.
  • مجاری نیم ‌دایره‌ای موجود در گوش داخلی در اثر تکان بیش‌ازحد، دچار مشکل شده و در مایع آندولنف موجود در مجاری نیم دایره‌ای، حرکات غیرمعمولی انجام می‌گیرد. درنتیجه عوارضی مانند استفراغ، تهوع، سردرد، احساس عدم تعادل و گیجی در فرد ایجاد می‌گردد.
  • معمولا جلوگیری از دریازدگی خیلی راحت‌تر از درمان آن است، زیرا اگر در طی سفر دریایی دچار استفراغ و تهوع شوید، ممکن است تا زمانی که به مقصد برسید، این حالات در شما ادامه پیدا کند و تجربه تلخی از سفر دریایی داشته باشید.

  • اما می‌توانید با درنظرگرفتن مواردی، این مشکل را به حداقل میزان ممکن برسانید تا از سفر دریایی خود نهایت لذت را ببرید: 
  1. اگر سابقه بروز مشکلات جسمی در حین سفرهای دریایی را دارید، قبل از سفر به پزشک مراجعه کنید و به توصیه‌های او عمل کنید.
  2. می‌توانید از وسیله‌ای مانند گوش‌گیر استفاده کنید. استفاده از این وسیله حساسیت مغز و سیستم عصبی شما را در رابطه با گوش کاهش می‌دهد و بروز حالات ذکر شده را کمتر خواهد کرد.
  3. حتی‌المقدور در مکانی مانند وسط قایق و یا کشتی قرار بگیرید. قسمت وسط قایق و یا کشتی در مقایسه با بقیه نقاط آن حرکت کمتری دارد، بنابراین حالت تهوع کمتری خواهید داشت.
  4. درون وسایلی مانند اتومبیل، کشتی و هر وسیله‌ای که درحال حرکت است، مطلبی را مطالعه نکنید، زیرا با این کار پیام‌های اشتباهی به مغز می‌رسد و حالت تهوع و استفراغ را بیشتر خواهد کرد.
  5. سعی کنید درون قایق و کشتی به نقطه ثابتی بیرون از آنها خیره شوید، مثلا به افق نگاه کنید. این کار سبب می‌گردد تا حرکت قایق یا کشتی را کمتر احساس کنید و کمتر دچار مشکل شوید.

  1. مصرف زنجبیل قبل از سفر دریایی و یا در حین سفرهای دریایی طولانی‌مدت، برای افراد حساس بسیار توصیه می‌گردد.
  2. از زمان‌های قدیم، مصرف زنجبیل به‌عنوان یکی از راه‌های دارویی برای غلبه بر مشکلات ایجاد شده در حین مسافرت (بیماری حرکت) به‌شمار می‌رود. مصرف زنجبیل 12 تا 24 ساعت قبل از سفر دریایی توصیه می‌گردد.

  1. به مقدار کافی آب بنوشید و از کم آبی بدن در حین سفر جلوگیری کنید. این کار سبب بهبود وضعیت جسمی افراد در حین سفر است.
  2. از مصرف غذاهای چرب و سنگین در طول سفرهای دریایی اجتناب کنید. حتی‌المقدور تا زمانی که مطمئن نشده‌اید دچار دریازدگی می‌شوید یا نه، از مصرف غذاهای چرب خودداری کنید.

  1. از مصرف الکل در طول سفرهای دریایی به شدت اجتناب کنید. مصرف الکل سبب ازدست‌دادن آب بدن شده و فرد را در طول سفرهای دریایی دچار مشکل می‌کند.

  1. هرگز در طول سفرهای دریایی، گرسنه نمانید. معده خالی باعث بروز حالت تهوع است. مصرف مقداری نان و غذای سبک و مقوی به مسافران دریایی توصیه می‌گردد.

  1. به محض بروز حالت تهوع، ذهن خود را بر روی زیبایی‌های دریا متمرکز کنید و نفس عمیق بکشید و با ثابت نگه‌داشتن نگاه خود بر روی شیئی خارج از کشتی (شی ساکن) سعی کنید بر حالت تهوع خود غلبه کنید.

  1. هنگام شروع حرکت قایق و یا کشتی می‌توانید آب‌نبات لیمویی میل کنید. این آبنبات، قند خون شما را تنظیم می‌کند.
  2. از عینک‌هایی که مخصوص جلوگیری از دریازدگی است، استفاده کنید. 
  3. اگر با درنظر‌گرفتن تمام موارد گفته شده در بالا، باز هم دچار حالت تهوع و دریازدگی شدید، می‌توانید به پزشکی که معمولا در کشتی‌های بزرگ اقامت دارد مراجعه کنید و درمان را شروع کنید.
  4. اگر قرار است مدت زمان طولانی با کشتی سفر کنید، باید به بدن خود فرصت دهید تا با شرایط جدید سازگاری پیدا کند. پس از مدتی با رعایت مواردی که گفته شد بهبودی ایجاد می‌گردد.

 در طی بروز حملات دریازدگی، سریعا دراز کشیده و نفس عمیق بکشید. این کار کمی حالتان را بهتر می‌کند.

 تذکر

به زنان بارداری که در سه ماهه اول و آخر حاملگی قرار دارند توصیه می‌گردد، برای جلوگیری از بروز چنین عوارضی، از سفرهای دریایی غیرضروری اجتناب کنند و در این خصوص حتما با پزشک خود مشورت نمایند.

 علایم دریازدگی

- حالت تهوع / استفراغ

- سرگیجه / خواب‌آلودگی

- سردرد / عرق سرد / ظاهر رنگ‌پریده

- دل درد / خشکی دهان

- اختلالات مربوط به گوش 

- بی‌حالی ضعف و سستی

امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.